Det helhetlige mennesket...
Veien staker seg ut
Vår vei begynner å forme seg , sakte men sikkert -..
Vi ønsker å ha en mye mer markedsrettet gårdsdrift enn andre bønder.. det betyr på mange måter mer jobb, men kanskje en større følelse av å bety noe? Vi ønsker å ha fokus på "tripple bottom line : people - planet - profit!" La meg udype..
HappyPigs - våre HappyPigs går ute i skogen, de har fått et stooort område de går å graver og koser seg. De spiser bringebærkratt, graver i røtter og ruller seg i gjørme. De bruker kreftene sine og koser seg ute. De er HAPPY. Vi tror at når dyrene har et tilnærmet naturlig levesett - uten å være helt hysteriske- så blir det bedre kjøtt. Bedre og sunnere kjøtt er bedre for forbrukeren - som gjør at de er villige til å betale litt mer enn i butikken. De gjør at vi som bønder kan ha litt færre dyr pr areal og alikevel tjene like mye penger. Det er mindre slitasje på jorda - og jorda blir happy. Skal vi høre på hva fjorårets kunder sa så var de også VELDIG happy, med sin egen kortreiste HappyPig til juleribbe, wok kjøtt, svinekjøttdeilig og sommerkoteletter. Mobilslakt kommer hjem til gården, så dyrene ikke må på slaktebil og bli stresset. Det må man vel kalle vinn - vinn - vinn?
HappyHøner - vi lurer på å begynne en produksjon av økologiske høner. Og da tenker vi ikke bare den tradisjonelle egg produsjon. Vi tenker blandt annet " hvorfor i ALLE DAGER brennes hønene , og brukes som LIM når de er 70 uker!?!? De er da slettes ikke gamle og seige høner av den grunn? De noen mnd eldre enn kyllinger - men personlig ville jeg heller spist en 1år gammel høne som har vokst i normalt tempo og har verpet litt egg i sitt liv, gått ute hver dag og hatt det bra, enn å spise en saltvannsprøyta hormonklump av en "ung " kylling..! Hva tenker du? Og hvis møkka fra hønene kan brukes på eget jorde for å lage eget kraftfor til hønene igjen - da har man en bærekraftig drift av jorda også - eller hva? Kanskje man i tillegg skal smelle inn noen frukttrær i hønegården , for naturlig gjødsel og sjul for dyrene? Ville DU kjøpt en fileet av en slik høne? Ville du kjøpt øklogiske egg hos oss?
Jordene - viste du at de meste av kornet som produseres i Norge - som forøvrig nesten er på all dyrkbar jord i Norge-.. ikke er en spesielt egnet sort for norsk klima? Vikingene tok det med seg fra sør europa back in the days.. Og eksperter diskuterer også om korn i utgangspunktet er godt for menneskene? Spesielt de siste årene har veldig mange fått dårlige avlinger ,dyrfor kvalitet på kornet - noe som både er dårlig ressursbruk og dårlig økonomi-... og hvis folk egentlig ikke vil ha det.. hvorfor er det det vi produsere mest av? Jeg sier ikke at det er feil, eller at det bør endres.. men vi vil forsøke oss på en litt annen vri. Hva med å se til mer tilnærmede like klimasoner som Norge? En ting vi forsøker å finne ut om produsjonen på er Chia . Som har mangeganger'n samme kalsuim som i melk og noe så mye som 17 ganger mer magnesuim som i brokoli! Chia frø er et lite frø, litt mindre enn sesamfrø i størrelse. Chiafrø er en av de rikeste omega-3 kildene fra planteriket og inneholder flere mineraler, og er særlig rikt på kalsium, jern, magnesium og sink. Det er ikke sikkert vi får det til - men det er spenennde hvertfall! og kilo prisen ligger på nærmere 500 kr , motfor et par kroner på hvete...
Naturbaserte opplevelser - Vi leier ut hyttene våre stort sett på åremål - med jakt og fiske. Det er enkelt og greit. Men i Krøderfjorden finnes det noe som heter Edel Kreps. Krepsing er en grunneierrett i Krøderfjorden, og vår gård har mye strandlinje. I sesongen 6.august - 15. september kan vi ha både vennelag ,familier og bedrifter på krepseopplegg hos oss. Servicegraden varierer etter ønske og lommebok - og vi får til alt fra egne kokker til hvert måltid med alt innkjøpt og oppreide senger - til bare hytta med nøkkel i døra, med båt og teiner. Det har vært ekstremt populært til nå, og det ønsker vi å stase videre på. Videre er det jaktguiding på høyere nivå - med kokker ute i naturen og hvite duker. Meget eksusivt og populært. Begge disse oppleggene har trukket til seg mange kjente personer rundt i Norge. Det er vi stolte av.
En ny naturbasert opplevelse vi har innført i 2012 er vår Inspiration weekend som fokuserer på det helhetlige mennesket. Vi har vært så heldige å knytte til oss to fantastiske mennesker med unik kunnskap på sine felt. Elena som er yoya instruktør - en serdeles dyktig massør - og Raw Food kokk. Steve som er yoga instruktør, thai massør , og Zen meditasjon mester. En kraftfull kombinasjon, sammen med vår hytte på Skinnesmoen , rett ved vannet - i stille rolig natur . Fokus på å være tilstede og være bevis på kroppen, maten og livet. Vi håper å kunne produsere mye av det vi skal servere på disse retreatene i årene fremover. Vi kommer til å sette opp en del datoer for neste sommer snart - følg med.
Dette var noen av feltene vi tenker på-.. vi tar med stor takk imot råd og hjelp, eller bare litt kjærlighet og støtte på veien... Det er ikke bare bare å være unge bønder med dårlig økonomi , men sterk vilje... :)
-Live
PS. Vår største hund Bamse stakk av en natt, og klarte å drepe alle kaninene våre... vi lurer på om det betyr kroken på døra for kaninbusiness - eller om vi bare skal skaffe sterkere bur og nye kaniner?