Kaniner, kaniner, kaniner

Nye næringer i landbruket

▒ 01.05.2012 ▒ Laster...

Jeg skrev jo tidligere at dere måtte "stay tuned for great farm products" og her kommer "breaking news" :D

Vi har brukt lang tid på å sjekke forskjellige produksjoner og hva vi vil drive med. Både ut fra et økonomisk perspektiv, markedets ønsker og et miljømessig / dyremessig perspektiv. Det er ikke akkurat lett å finne opp kruttet innen landbrukssektoren. Far din, og alle generasjoner har "alltid gjort det slekk - og slekk ska re gjørras". Ting som funket fint for 30 år siden er det overhode ikke penger i lenger. Det må nytenkning til! En enkel deffinisjon av nytenkning er: "Nye sammensettinger av kjente ressurser".

Innovasjon i Landbruket

Etter å ha lest i avisene at " Svenske forskerere sier vi bør spise kanin", så reiste Live til Sverige på "Seminarium um Kaniner" i Mars. I slutten av April dro vi en liten deligasjon fra bygda nedover på to dagers "Grunnkurs i kaninoppfodning", og kom hjem med 5 kaniner....! Vi vurderer rett å slett på å statse på kaninoppdrett.

Kaniner

Mange ser jo på kaniner som "søte selskapsdyr", men kanin er så meget mer enn som så! Og.. de samme folkene syntes ofte både lam og kalv er søte, men spiser det fordet. Det er selvsagt forskjell på sitt eget kosedyr og andre dyr.  Mange vil prøve, noen er skeptiske. Men hva er bra med kanin da?

Kaniner har hvitt kjøtt, som bare har 4% fett  (hvorav bare 1,6% er mettet fett). Det er en veldig mild og god type kjøtt som blant annet kan brukes som første "faste føde" etter operasjoner, eller til spedbarn. Det brukes ingen medisin eller anibiotika i foret og det er en meget trygg type kjøtt å spise - ingen overførbare sykdommer til mennesker.  Kaniner er ekstremt gode grovforomvandlere - som vil si at det skal lite ressurser fra naturen side i form av mat for at de skal vokse - og i tillegg er de ikke " konkurrenter" om maten til mennesker i særlig grad, da mesteparten av foret de spiser er gress.

Miljømessig utover det slipper en kanin ut kun 20% av hva en ku slipper ut av klimagasser - pr kilo LIVVEKT - ( sammenlig hvor mange kilo kanin du måtte hatt for å få en ku!)

I tillegg til mange andre gode argument - så er det VELDIG godt kjøtt! Det smaker i stor grad som kylling, men er et mer "kompakt " kjøtt og har litt mer "vilt smak". Vi har spist både fileet, "kaninvinger" og gryte i Sverige, og det var nydelig. 

Dyrevelferd

Vi ønsker å ha dyrene i en stor grad ute i innhegninger med tilgang på friskt gress, selv om dette ikke skjer hos noen av de andre som driver med oppdrett i verden. Det er selvsagt mange grunner til det. Økonomi, sykdommer og logistikk er et par av dem. Men vi selger kjøttet vårt til beviste forbrukere som vil at dyrevelferd skal være i fokus, så vi ønsker å få det til å fungere.

På kanin kan du bruke alle deler, og kun 20% av dyret er bein ( mot 60% på kylling). Pelsen blir et biprodukt av kjøttet, og siden de to største argumentene folk har imot pels er - a) dyrene blir misshandlet b) det er kun pelsen og ikke noe mer på dyret som blir brukt    -hvorav begge argumentene blir borte gjennom vår produksjon - så vil dette være en "legitim bruk av pels".  Sånn som saueskinn.

Kaniner er uansett fine dyr som det er hyggelig å jobbe med. Det blir spennende å se hvordan det bærer i veg. Vi har meldt oss inn i lokalmatselskapet "Eventyrsmak"

Fun facts: Teoretisk sett kan et kaninpar bli til 1.9.milliarder kaniner iløpet av 7 år, hvis alle barna får unger og de alle har 4 kull i året. Så at vi har 5 stk nå er ingen hinder for å stase :) Men, vi skal gå veldig forsiktig frem :)

Mest aktuelle saker