Vi tar på oss noe leieslakting for andre

Leieslakting

Høsten 2018 bygget vi vårt eget slakteri på gården, for å kunne avlive våre egne dyr helt stressfritt ute på beitet sitt. Det er ikke "bare bare" da de samme reglene gjelder på store proffe slakterier, som hva man skulle ønske å lage på gården. Men det betyr at vi har laget et like "proft" opplegg som de store slakteriene - i lite format. Når vi så hvor bra det gikk med våre egne dyr - og i tillegg sa ja til en leieslakting i fjor som gikk kjempefint, så har vi bestemt oss for å si ja til noen leieslaktinger fremover. 

slakting ute på beitet økologisk hjemmeslaktDet som er vår hovedgreie er jo nettopp STRESSFRITT og maks dyrevelferd all the way. For å få til det, så vil vi at dyrene skal kjøres til oss flere dager før selve slaktingen, og bo litt her, så de tror de har fått ett nytt hjem, og ikke er urolige. Her på  bildet ser du grisene vi hadde på leieslakting mens de var på weekendopphold hos oss. 

Selve avlivingen foregår UTE på beitet, så de ikke skal oppleve stress ved flytting, eller bli "fratatt" vennene sine. Avlivingen skjer 2 meter unna resten av gjengen, og det er OVERHODE ikke noe tegn til stress noe sted, og ikke en lyd fra en eneste gris. En og en gris lokkes ut og kommer ut på en liten platteng. Vi har investert i en ekstremt sterk strømtang som gir strøm først bak ørene som du ser på bildet, og da snakker vi millisekunder før grisen mister all bevisthet. Så flyttes strømtanga til over hjertet, og deretter smetter vi raskt på en kjetting og heiser grisen opp etter bakbeinet, og blør den over en tank. Mattilsynet er tilstede hele tiden og tar tiden, så det skal gå under 25 sekunder fra hjertestrømmen til den er blødd. Vi sjekker pupilene for reaksjon, og har også boltepistol klar om det skulle være noe som helst tvil om noe er galt. Alt har gått utrolig verdig, rolig og respektfult for dyret. Dyret oppfatter overhode ikke noe negativt, skremmende eller nytt, annet enn at de er med vennene sine i beitet og får litt kraffor for seg selv, gjerne sammen med eier som kjenner dem. De som leieslaktet hos oss i høst sa at de hadde gruet seg til slakting siden de hadde blitt så glad i grisene og foret dem overskuddsmat fra matbutikken hver dag og hatt mye kontakt. Men når det var over sa de at det var så verdig for dyret, og at de hadde en veldig god føelse i hjertet av å gjøre det på denne måten.

Vår oppfattning er at folk som ikke tenker på at ALT kjøtt er det samme som døde dyr, kan syntes det er ubehagelig å tenke på at vi slakter, enn så skånsomt det gjøres. Men når man tar i betrakting at "bare" litt under 5% av befolkningen er vegiterianere, så spiser tross alt de fleste kjøtt, og da må man jo kunne forholde seg til det man gjør? Hva tenker du? Vi lever så fjernt fra livsprosessene men likevel må man være klar over at både leverposteien, servelaten og kjøttdeigen til taco ER døde dyr, det er bare sånn det er. Og liker man det ikke, må man nesten slutte å spise kjøtt? Og vi sier det ikke sånn for å være dust eller belærende, men det er jo basen for virkelighetsforståelsen av maten vi spiser

Vi her på gården mener at man bør spise mindre kjøtt, men at det kjøttet man faktisk spiser har levd et godt liv, levd bærekraftig og er avlivet på en verdig måte. Mange er enige med oss i dette, likevel er hovedtreden på verdensbasis faktisk motsatt, hvor hovedmålet er billig produksjon, og så blir de andre tingene sekundert. 

slakting av gris

Se på bildet over. Det illustrerer hvordan man " får det man betaler for". Her har du en typisk grisebesettning i Europa. I mange land nå står grisene så fast som dette, uten sjanse til å bevege seg, liggesår er helt vanlig, og det fores med soyafor som igjen er en av hovedriverne for hugging av regnskog i Brazil. Målet er at de skal vokse fortest mulig, så det blir billig. Så kjøres de timesvis, ofte over landegrenser for å bli slaktet på store slakterier, hvor slakting er enda billigere enn i landet de levde. Det er ikke uvanlig at dyr dør på transporten over landegrenser slik.

De aller fleste av disse utenlandske besettningene får antibiotika i foret sitt på det jevne for å forebygge sykdom. Samtidig står legene i verden  på barikandene og skriker ut om at vi står ovenfor en kjempekrise om antibiotikaresistensen blir større, for da får vi faktisk ikke behandlet ting som vi ikke har sett på som uproblematisk i det siste, som et kutt i fingeren. I Norge gies det bare antibiotika ved faktisk sjukdom, utskrevet av veterinær. I andre land gies det fast i foret daglig for å forebygge! Men for å hindre syksomspresset trengs mer plass og bedre forhold, som igjen gjør det dyrere. 

Denne oversikten er så visuell og "ekkel" at det er helt skremmende. Det billigste kjøttet på "svenskehandel" er ikke svenskt kjøtt, det er ofte fra for eks Tyskland. Det ER jo med bismak når man ser litt utover summen på kassa når man handler?

I Norge er det stort sett bra dyrevelferd i de fleste produskjoner - hvertfall når vi samenligner med andre land. Men hvis man samenligner med det som er naturlig atferd for dyret, så er det ikke helt imål på alle hold enda, syntes vi. Vi ønsker ikke kritisere norske slakterier og dyrehold, da det meste er veldig bra. Vi ønsker bare å tilby en løsning enda lengre ut på dyrevelferdskalaen... Og det virker som flere og flere vil betale for nettopp det. Vi har betalt nesten 2 millioner for å bygge dette slakteriet, og har en variabel kostnad pr slaktedag på nesten 20.000kr så det er klart at alle ikke burde bygge sitt eget slakteri, og det er forskjelle fra dyreslag hvor mye de kjenner på stress på slaktebilen/slakteriet også. Det sies at det er verst for gris. 

Vi leier inn et team på 5 personer i tillegg til oss selv så vi har gode folk både på avliving, og inne i slakteriet. I tillegg er mattilsynet tilstede hele dagen. Alle som leies inn har papirer på kunnskap om avliving og skjæring, og vi har også alle godkjenninger fra både mattilsynet, samt økologisk godkjenning fra Debio. Vi har en stor kjølekonteiner som dyrene kjøles raskt ned i. Vi har eget EFTA stempel.

Å leieslakte hos oss er både dyrere og mer " styr" for deg enn dere har hatt før ved å levere på bil, men flere og flere kunder er villige til  å betale den merkostnaden. Vi hadde tenkt å prøve å legge oss på ca det samme som Mobilslakt tok når de fortsatt var operative, og det er 20kr pluss mva pr kilo, innveid etter at magen etc er tatt ut. Det er klart at når AVLIVINGSKOSTNADEN her er på mer enn ribba selges for pr kilo i butikkene rundt jul, så er dette en variant for de som virkelig bryr seg. Men vi kan love deg at du merker STOR forskjell på helt stressfri hjemmeslakt enn det aller meste annet. 

hjemmeslakteri

hjemmeslakteri ute i skogen proft Siden vi ikke har slakteriet oppe hele tiden, og dyrevelferd er det viktigste aspektet for oss, så kan vi desverre ikke ta noen få griser fra helt små besettninger, men mellom 15 og 35 er iddelt. Er det 25-35 så tar vi kun dem den dagen, mens er det 15 så kan vi ta to besettninger på den størrelsen den dagen. Vi vil ikke at dyrene skal bli stresset ved å settes sammen med andre besettninger heller, så derfor setter vi ikke mange fra små besettninger sammen. Etterhvert kan dette endre seg, da Kristoffer har tenkt å ta endel papirer selv, så han kunne gjort mer selv av de små gjengene. Men det er ikke nå uansett. 

Her er en  liten filmsnutt av selve avlivingen

 Da veit du hvertfall litt om hvordan vi gjør det og filosofien bak det.